Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Hímzés

Egy díszítő eljárás amely egy alapanyagot vászon, bőr, szövet, tűbe fűzött fonallal díszít. A varrás folyamán a szálakat oda -vissza kell húzni, ez adja a díszítő mintát.
Rendezés:

Hímzés: Az egyik leghíresebb hungarikumunk


Ha bárhol Magyarország szóba kerül, egész biztosak lehetünk benne, hogy a híres kalocsai hímzés mindenki számára ismerős lesz. Vidám színes fonalakból hímzett búzakalász, tulipán és apró színes virágok jellemzik. Lapos, féllapos öltés, és száröltéssel készül. Kalocsa városából származó dekoráció.  

A kora kalocsai minták a 19. század végén a parasztság ágynemű, terítő és ruhadíszítése az egyszerűség jellemezte. Piros, kék, fekete apró virágos alkotások. Volt, hogy csak egyszínű fehér hímzőfonal díszítette a textilt. Később a 20. század elején tovább gyarapodtak a színek és motívumok, nagyobbak lettek a minták is.  A 20. század végére lassan háttérbe szorult a népviselet manapság már inkább kifejezetten a nemzeti viselet végett, vagy egy-egy divattervező különleges ruháit díszíti. De a néptáncosok ruhájának mai napig ez adja az alapot.

 

Hímzésminták fajtái: 


A két leghíresebb a már említett kalocsai mellett a matyó. 

  • Matyó: 200 éves múlttal rendelkezik. Színpompás, tömött virágmintás. Lapos és szálöltéssel készül. Leggyakoribb motívum a pünkösdirózsa. Nagyon gazdag motívumokban. 
  • Palóc: ezt az egyszerűség jellemzi 
  • Sárközi: Női ruhák dísze. Különleges színvonalas. 
  • Turai: Sokoldalú, jellemzőek a körmotívumok 

 

A hímzés kellékei: 


A hímzésminták kivarrásához szükséges eszközök a hímzőkészlet aminek tartalma a  hímzőráma más néven hímzőkeret, ezzel rögzítjük az anyagon így egyszerűbb a hímzőtű átszúrása a megfeszített anyagon. Hímzővászon más néven napszövet.

A hímző szett tartalmazzon megfelelő hímzőcérna mellett, esetleg gyűszűt és kézimunka ollót. 

A hímzés kellékek beszerezhetőek nálunk. Nézzetek szét, jobb áron dolgozunk, mint egy hímzőcérna nagyker  smiley